fisher f5     У 2006 році американська фірма Fisher Labs випустила свій новий металошукач, який отримав маркіровку F4. Це виявилася дуже успішна модель з характеристиками приладу середнього класу і ціновою категорією, що лежить між бюджетними і напівпрофесійними МД. Але в плані

зовнішнього вигляду багато досвідчених користувачів небезпідставно проводили паралелі із старішим і дуже схожим приладом від Bounti Hunter(США).

     Звичайно ні для кого вже давно не секрет, що Fisher і BountiHunter - це бренди, що належать одному виробникові. Можливо, саме з цим був пов'язаний вихід металошукача Fisher F5. Сталося це приблизно через рік після F4- го, в 2007 році. Ф5 отримав абсолютно новий дизайн, а разом з ним і нові можливості.

     Fisher F5 - грунтовий мікропроцесорний металошукач з VLF технологією, робоча частота 7.8 кГц. Оснащений ЖК дисплеєм, має графічну і звукову багато тональну ідентифікацію, програмовану дискримінацію, ручне і автоматичне налаштування на грунт, функцію налаштування від електричних перешкод. Для цього МД характерна середня цінова категорія і функціональність напівпрофесійного металошукача. Основні особливості: шкала достовірності, аналіз мінералізації і просунутий ручний баланс (налаштування на грунт).

     У металошукачі F5 виробник повністю відхрестився від подібностей з Discovery 3300. На зміну простенькому зовнішньому вигляду F4-ой моделі прийшов абсолютно новий прилад. Блок управління оснащений великим ЖК дисплеєм, а органи управління включають окрім 5-ти кнопок ще 4 регулятори ("крутилки") що обертаються. Проте такі дизайнерські зміни все одно не заважають розглядати новий МД крізь призму вражень від попередньої моделі Fisher. Після випробувань F4 у будь-якого користувача, у більшості випадків, залишаються тільки хороші враження. Особливо, що стосується роботи з DD котушкою, яка йде в стандартній комплектації. Але при випуску F5 виробник не підтримав тенденцію любові шукачів скарбів, саме до цього типу котушок. І ось нова модель поставляється з пошуковою рамкою еліптичної форми розміром 10", тип сигналу - моно. Правда це єдиний момент, на мій погляд, в якому молодша модель краща. За усіма іншими пунктами новий металошукач в лінійці "F", як мінімум, не програє. А у більшості випадків нові функції або розширені старі - це неабияка доля переваги. Але за будь-яку перевагу доводиться платити, цим і викликана різниця у вартості між моделями F4 і F5, яка складає приблизно до сотні у.о. Більше ні слова про F4, тепер мова піде тільки про новий металошукач Fisher F5.

     Металошукач зібраний на базі S- образної штанги. Такий тип конструктиву є найбільш поширеним простим і надійним. Тому він вже давно запав в душу користувачам, а значить і безліч виробників намагаються наслідувати моду, що склалася. Штанга трьох сегментна, верхня частина є руків'ям і підлокітником. На ній же змонтована основа будь-якого металошукача - блок керування. Інші сегменти збираються між собою по принципом підпружиненого фіксатора і різьбового затиску (для більшої надійності).Така конструкція практично повністю унеможливлює появу люфта і має можливість телескопічного регулювання довжини.

     Котушка, як вже сказано вище, 10" моно еліпс. Шнур типово обвивається навколо штанги і підключається у блок, що управляє. Цей блок має так само роз'єм для навушників (задня сторона, розмір ¼", товстий), вбудований динамік і відсік для батарей. Живлення приладу типове - два елементи по 9В типу "крону". Цей заряд повинно вистачати на якийсь час до 30 ч. Акумулятори знову ж таки не вітаються виробником, але це вже нюанси.

     Блок управління оснащений ЖК дисплеєм з дуже хорошою інформативністю і приємним дизайном. Кнопки управління розташовані зручно і не викликають особливих нарікань. А набір з чотирьох регуляторів, що обертаються, зовсім не псує картину, через час звикаєш до нього і здається навіть, що в деяких випадках таке рішення дійсно істотно зручніше за кнопкове.

     Сам екран можна розділити на 3 основних частини: ліва, центральна, права. Центр відповідає за візуальну ідентифікацію меті. Саме тут при виявленні металевого предмета прилад відображає цифри VDI (показник провідності об’єкту від 0 до 99). Одночасно з цим з верху існує шкала з 8-ми сегментів, що відображає інформацію про об’єкт в укрупнених показниках. Перші два сегменти - це залізо і фольга, інші градуйовані за американською традицією, що склалася, відповідно до номіналів їх дрібної монети(так само існує два сегменти під золото і цинк). У цій частині екрану під цифрами VDI розташовано таке нововведення, як шкалу "Confidence". Вона складається з 5-ти сегментів і служить для того, щоб надати користувачеві більше інформації про мету. Поки я тільки помітив, що працює вона декілька не так, як описують це інструкції. Тому точних рекомендацій із цього приводу давати зараз не стану, тут тільки досвід буде хорошим порадником. Перший час я на ці свідчення взагалі уваги не звертав і переконався на 100 у тому, що можна успішно копати і без цієї шкали.

     Що стосується налаштування дискримінації, то тут треба відмітити декілька нюансів. По-перше налаштування порогового тону (Threshold) ведеться тільки при включеному режимі дискрима "усі метали". Сам пороговий тон відповідає за чутність об’єкту при незначних спрацьовуваннях. Тобто задає "поріг" звукового відгуку на об’єкт. Змінюється від - 9 до 9, налаштовується зазвичай на мінімально чутний постійний гул, такий щоб був помітний, але не напружував слух. Збільшення значення в позитивному діапазоні допомагає не пропускати дрібні цілі, але може збільшувати кількість неправдивих спрацьовувань, особливо на засмічених ділянках. По-друге сам дискримінатор може бути двох типів. Перший - покроковий, дозволяє відсікати цілу групу і може змінюватися обертанням регулятора у діапазоні цифрових значень від 1 до 65. Прибирає послідовно і без виключень. Другий – вибірковий, кнопка Notch дозволяє виключити окреме цифрове значення, так звана маска дискримінації. До речі, таким методом можна відключити значення 99. Але варто згадати, що таке налаштування діє до виключення приладу і в пам'яті не зберігається. Ще раз відмічу, що регулятор "diskrim" може приймати ще і положення "усі метали".

     Чутливість приладу може змінюватися в діапазоні від 0 до 99. Цифрове значення поточної чутливості відображається цифрами в лівій частині екрану. Поруч знаходиться горизонтальна шкала, що показує заряд батареї. Там же виводиться інформація про баланс грунту. Усі зміни робляться регулятором "gain", який так само відповідає за включення приладу.

     З інших кнопок управління варто відмітити tones - вибір тональності відгуку. Цей параметр може налічувати до 4х тонів. Не забудемо про кнопку пінпіонтера (статичний режим пошуку). А так само про freq - налаштування від перешкод. Відповідає за зрушення робочої частоти для забезпечення стабільнішої роботи поблизу сторонніх електромагнітних полів(чухой МД або лінії ЛЕП).

     Права сторона екрану містить інформацію по налаштуванню на грунт. Значення показника "phase" у вигляді цифрового еквіваленту(від 0 до 99) відображає інформацію про землю під котушкою. Ці свідчення постійно міняються і допомагають користувачеві вести додатковий контроль за зміною балансу грунту. А так само такий постійний моніторинг грунту дозволяє швидко перейти в режим автобалансу. Для цього досить натиснення і утриманні кнопки "phase lock", яка відповідає за установку фиксированого значення грунту. Після її натиснення, налаштування балансування буду автоматично підлаштовані під поточне значення "phase". Але не варто забувати, що у такому разі необхідно заздалегідь погойдати котушкою вгору і вниз над ділянкою землі без заліза. Така процедура налаштування на грунт є типовою для багатьох металошукачів. Це дозволяє найточніше вибрати значення параметра "фази". Ще, справа на екрані є горизонтальна шкала "F3O4", яка відображає міру наявності магнетиту в землі(складається з 4х сегментів).

     Регулятор "gndbal" використовується для режиму "грунт баланс" - ручне налаштування на землю. Функція дуже корисна, але для початківців все ж рекомендував би користуватися автоматичним налаштуванням. Ну а для досвідченого користувача ручне балансування не викличе складнощів (похитування котушкою, регулювання зміни звуку на слух, грубе і тонке балансування - все як завжди).

     У роботі металошукач Фішер Ф5 показав себе як надійний і чіпкий прилад. Найкращі результати металошукач демонструє по кольорових цілях середнього розміру, таких як монети і предмети побуту. Не можна сказати, що він уразив мене глибиною або чутливістю до дрібних речей. Усі ці параметри у нього знаходяться на середньому рівні. Проте можливі варіації налаштувань дозволяють припускати, що металошукач здатний проявити себе в складних умовах пошуку, там де специфіка грунтів звела до мінімуму ефективність простих металошукачів.

Саме там ця модель Фішера допоможе Вам зібрати ту частину знахідок, яка була пропущена попередниками.

Як підсумок по металошукачу:

  • добре підходить для пляжу, пошуку по "старовині", по "війні", пошуку метеоритів;
  • можна використати для пошуку ювелірних виробів, а так само для роботи в складних грунтах (мінералізація, солі) і в горах;
  • можна вести пошуки на мілководдя;
  • не підходить для підводного пошуку.

     Прилад легкий, зручний, має безліч налаштувань, які допомагають ефективніше вести пошук. У нім немає нічого зайвого, усі функції будуть корисні в тому або іншому ступені. При цьому металошукач можна використати в режимі "включив і копай". Тобто, не вникаючи в тонкощі налаштувань. Для цього передбачений режим автобалансу грунту. Загалом, F5 - хороший напівпрофесійний металодетектор з широким діапазоном можливостей і достатньою помірною вартістю.

 

Повна або часткова публікація цього огляду, можлива тільки при отриманні письмового дозволу адміністрації сайту. Усі права на цей огляд належать http://iskateli.com.ua

Рекомендовані товари

  1. Останні додані
  2. ТОП переглядів
  3. Недорогі металошукачі